Sprawozdanie ze zrealizowanych w dniu 16.12.2017 r.
warsztatów : „Savoir - vivre przy stole”
realizowanych w ramach Projektu ,,W poszukiwaniu siebie” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 dla Osi Priorytetowej IX Włączenie społeczne, Działanie 9.1 Aktywna integracja, Poddziałanie 9.1.6 Programy aktywnej integracji osób i grup zagrożonych wykluczeniem społecznym.
W ramach projektu ,,W poszukiwaniu siebie’’ w dniu 16.12.2017 r. w restauracji La Stazione w Myszkowie odbyły się warsztaty: „Savoir – vivre przy stole” dla 13 uczestników projektu.
Szkolenie było prowadzone w formie trzygodzinnych praktycznych warsztatów z rekwizytami oraz aktywizacją uczestników.
Podczas spotkania Wychowankowie zapoznali się z podstawowymi zasadami dobrego zachowania przy stole.
Uczestnicy dowiedzieli się :
Otwieranie drzwi
Zajmowanie miejsc przy stole
Gdzie powinien usiąść gość honorowy
Ale gafa!
Kto reguluje rachunek ?
Symbolika sztućców
Jak trzymać kieliszek ?
Ceremoniał picia kawy
Co zrobić z pestkamii ośćmi
A co z wykałaczkami ?
Dlaczego nie życzymy sobie smacznego ?
Toasty ? Kiedy i czym je wznosimy ?
Jak prawidłowo używać serwetki
Jak jeść pieczywo ?
Gdy jemy palcami
Czego nie kroimy nożem
Co to jest digestif ?
Korzystanie z bufetu
Dress code na zaproszeniu
Fiszki z trudnymi potrawami.
W trakcie szkolenia podany został smaczny posiłek w postaci: przystawki z kremu z pomodorów z grzankami i parmezanem oraz dania głównego (tj. Roladka z kurczaka w sosie kurkowym, kluseczki gnocchi, sałatka szopska), przy którym uczestnicy mogli wdrożyć poznane zasady savoir – vivre.
Wszystkim uczestnikom spotkania zostały wręczone certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.
Wychowankowie warsztatów mieli możliwość wypowiedzenia się na temat przeprowadzonego spotkania poprzez wypełnienie ankiety, z których wynika, że warsztaty były bardzo dobrze zorganizowane, interesujące, trwały odpowiednio długo i w bardzo dużym stopniu spełniły oczekiwania uczestników.